Podologie

Podologen hebben een beschermde titel, zijn erkende paramedici, leveren paramedische voetzorg en vallen als beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg onder de wet BIG.

De podoloog is uw voetspecialist voor onder andere podotherapeutische behandeling en steunzolen. De paramedische voetzorg door registerpodologen wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars vergoed. Podologen zijn ingeschreven in het kwaliteitsregister van Stichting LOOP.

De podoloog heeft een erkende opleiding op hbo-niveau afgerond. Hij behandelt naast specifieke voet- en enkelklachten ook de rest van het houding- en bewegingsapparaat in relatie met de voet. Daarnaast heeft hij specialistische kennis van (risico’s bij) de kindervoet in de groei.
Schoen en zool behoren een eenheid te vormen met de voet. Daarom is de podoloog ook een schoenspecialist.

De podoloog werkt samen met andere disciplines in de zorg vanuit een multidisciplinaire benadering van de cliënt.
De behandeling van de podoloog heft de klachten op of voorkomt ergere klachten.

Klachten

De registerpodoloog kan helpen bij onder andere:

  • Voorvoetklachten
  • Hielklachten
  • Zenuwklachten
  • Teenafwijkingen
  • Voetdeformaties
  • Houdingsklachten (knieën, heup, rug, nek)
  • Voetklachten bij kinderen

Ook bij systeemziekten, zoals reuma of diabetes, die vaak gepaard gaan met (ernstige) voetklachten, kan een registerpodoloog voor aangename voorzieningen zorgen.

Podologisch onderzoek

Tijdens uw bezoek aan de podoloog neemt hij de tijd voor een uitgebreid podologisch onderzoek. Concreet bestaat het onderzoek uit de volgende onderdelen:

Anamnese: uw dagelijkse loopgedrag, uw klachten, de voorgeschiedenis en het verloop van de klachten worden beschreven
Ganganalyse: uw looppatroon wordt geanalyseerd
Houdinganalyse: uw houding wordt gemeten
Functieonderzoek
Voet- en schoeninspectie

Behandelplan

Na afloop van het onderzoek krijgt u een deskundig advies. Wanneer blijkt dat de podoloog u kan helpen, stelt hij een behandelplan op, dat kan bestaan uit een schoenadvies en eventueel een beschrijving van een therapiezool of een ander hulpmiddel. Hij informeert u over de kosten en over de mogelijkheden van vergoeding via uw zorgverzekeraar.